I dag er det meget almindeligt at hele familien er online på den ene eller den anden måde. Du og din familie kan være online hvor som helst og når som helst, men har du styr på din online sikkerhed? Læs med herunder om noget af det vigtigste du skal have styr på, på din computer for optimal online sikkerhed.

VPN

VPN står for Virtual Privat Network. Med en VPN er du sikker på at uvedkommende ikke snager i hvad du foretager dig når du er online. Der findes både overvågningsværktøjer, hackere og firmaer der gerne vil holde øje med dig når du er på nettet. En VPN lader dig oprette forbindelse til internettet via en krypteret server, som er umulig for uvedkommende at gennemskue.

De fleste VPN tjenester, såsom NordVPN, fungerer således at du installerer et program på din computer. I dette program kan du så vælge fra hvilket land du gerne vil oprette forbindelse til internettet fra. Du kan f.eks. vælge at din internetforbindelse skal gå igennem Tyskland. På den måde kan du være anonym når du er på internettet, og ingen kan se at du i virkeligheden sidder online i f.eks. København i Danmark.

Et VPN program kan også hjælpe dig hvis du befinder dig i udlandet, men gerne vil bruge hjemmesider der har censur i nogle lande, eller begrænsede båndbredder, så du ikke er begrænset af landegrænser.

Antivirus

Et antivirus program er et software der installeres på din computer, som beskytter mod trusler på nettet. Der bliver hele tiden udviklet nye former for skadelige virusser, så det er med at have et antivirus program der er opdateret og med på noderne.

Virusser

En virus kan skade din computer på forskellige måder. Den kan gemme sig i baggrunden og eksempelvis stjæle passwords eller personline oplysninger. Nogle virusser kræver menneskelige handlinger for at kunne spredes, hvor andre virustyper klarer det helt fint selv, ved f.eks at sprede sig via din email, ved at sende sig selv til alle i din adressebog.

Antivirus program – sådan virker det

Der udvikles virusser til at ramme mange forskellige typer af programmer og filer, og derfor er det vigtigt at din computer er i konstant overvågning af et antivirus program der kan fange virusserne inden det går galt.

Virusscanning

Der findes to former for virusscaninger. Den ene virusscanning fungerer således at antivirusprogrammet løbende overvåger din computer, og holder øje med om den bliver angrebet af en virus. Det smarte ved denne type scanning er at den kører i baggrunden på din computer, sådan at du ikke selv skal huske at sætte den igang, og du lægger ikke mærke til at den kører, derfor er denne form for virusscanning optimal, da den finder virussen inden den når at indfriltrere din computer.

En virusscanning tjekker f.eks. også .zip filer og Word filer der også kan gemme på virusser.

En fuld scanning

Der findes også en virusscanning hvor antivirusprogrammet scanner alt indhold på din computer. Dette kaldes en fuld scanning. Det anbefales at du kører en fuld scanning, lige når du har installeret dit antivirus program. På den måde sikrer du at din computer er 100% virusfri. Herefter burde det være nok at have den almindelige virusscanning kørende i baggrunden. Hvis du bliver i tvivl om der alligevel er en virus på din computer kan du kører en fuld scanning igen.